Ben jij 18 jaar of ouder?

Vul je geboortedatum in om toegang te krijgen tot de website.

Organiseer je eigen bierproeverij

Niet alleen bierbrouwen is meesterschap, bier próéven ook. Hoe je dat het best doet? Zes tips.

1. Kies het glas
Organiseer je een proeverij, geef elk biertje dan zijn eigen, schone glas. Zo kun je bier A of bier B op een later moment altijd nog een keer proeven. In tulpvormige glazen komen de aroma’s het best tot z’n recht. Vul de glazen tot ongeveer een derde. Zorg verder dat het bier niet te koud is, want dan krijgen de aroma’s van het bier niet de kans zich te ontwikkelen. Handig ezelsbruggetje: de temperatuur moet altijd iets hoger zijn dan het alcoholpercentage.

2. Eet een cracker
Je smaakpapillen dienen goed voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat je tussen het proeven van de verschillende bieren water drinkt of een cracker eet, om de smaak in je mond te neutraliseren. 

3. Kijk
Net als bij wijn kijk je voordat je gaat proeven welk vlees, of in dit geval: bier je in de kuip hebt. Welke kleur heeft jouw biertje, is die goud, geel, blond of donker? Is de substantie helder of troebel en is het schuimlaagje heel fijn of heeft het juist grote bellen? 

4. Ruik
Sluit je ogen, laat de aroma’s een, twee, drie keer door je neusvleugels stromen en probeer die met uiterste precisie te benoemen. Een handige truc is om het bier in je glas te laten walsen. Zo komen de aroma’s nog beter vrij.  

5. Proef
Tijd om te proeven. Neem een kleine slok en laat je smaakpapillen kennis- maken met de eigenschappen van het bier. Dit doe je door het bier even in je mond vast te houden of het te laten rollen. In tegenstelling tot bij wijn mag je het bier gewoon doorslikken. Zo mis je niks van alle bitters in de nasmaak.

6. Oefen
Wil je je goudgele horizon verbreden, proef dan blind. Verwijder de etiketten of laat iemand anders het bier inschenken. Zo beoordeel je het bier zo onbevangen mogelijk. Heb je een beetje hulp nodig bij het benoemen van de smaken en aroma’s? Maak dan gebruik van een smaakwiel.

Tekst: dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in de Veronica Meimaand Filmspecial in samenwerking met Grolsch