Ben jij 18 jaar of ouder?

Vul je geboortedatum in om toegang te krijgen tot de website.

Hij is intuïtief en creatief. Een man vol vuur. Dat, en veel meer. We lazen de hand van meesterbrouwer Marc Janssen en lieten hem zijn eigen karakter becommentariëren.

Handlezing: Maureen Spee, Interview: Ico van Rheenen, Beeld: Jitske Schols

Marc Janssen over Weizen, over bier met karakter en zijn éigen karakter 


Geen wetenschapper, maar een intuïtief en creatief persoon ben je – zeggen je handen. 

‘In zeker opzicht ben ik het omgekeerde van een gedroomde brouwer. Ik ben niét detaillistisch en héél exact, niet dominant en altijd bepalend, maar wel creatief en sociaal. Toen ik van Grolsch de mogelijkheid kreeg om de opleiding voor procestechniek te volgen –met wiskunde, natuurkunde en scheikunde, kortom alle vakken die mij niet liggen – besloot ik er toch voor te gaan. En als ik ervoor ga, gá ik ervoor. Ik wilde zelfstandig kunnen brouwen. Leek me mooi.’ 
 

Je bent niet erg detaillistisch, maar wel heel erg perfectionistisch.                                          

‘Als het alcoholpercentage op 3.48 of 3.53 in plaats van 3.5 uitkomt, zoals ik nu wil voor ons nieuw bier Berliner Weisse, dan baal ik enorm. Ook als het bierbeslag 51 graden is in plaats van 50. Iets perfect krijgen, daar maak ik een sport van.’ 
 

Je bent didactisch vaardig. Saaie, voorspelbare werkzaamheden vind je onprettig. 

‘In 2009 werd ik opleidingscoördinator en later trainingsspecialist. Dat vond ik gaaf. Maar toen we werden overgenomen door SABMiller kreeg mijn functie een steeds meer administratief karakter, waar ik minder gelukkig mee was. Tot ik in 2016 de vraag kreeg of ik de proefbrouwerij wilde aanslingeren.’ 
 

Je hebt een constante stroom van ideeën. 

‘Vol energie zat en zit ik. Vol wílde ideeën ook, maar ik had in 2016 al acht jaar niet gebrouwen. De Weizen-IPA die ik hier met een team als eerste brouwde had ik al helemaal uitgedacht. Ik kwam in de juiste modus, in de juiste concentratie. In één klap was ie raak.’ 
 

Geniet je ervan als je in een flow zit? 

‘Ja, dan heb ik ook zo mijn vaste routine. Mijn vaste loopjes, een versnelde tred langs de ketels. Een bepaald ritme. Ik ben erachter gekomen dat ik soms een Einzelgänger ben, ook al ben ik in principe een teamspeler. Op sommige dagen kun je me beter even alleen laten.’ 

Erkenning is belangrijk voor je. 

‘Dat klopt. Ik hoef echt niet per se overal mijn naam en gezicht terug te zien, dat wordt uiteindelijk ook met name bepaald door marketing. We werken als brouwers bij Grolsch intensief samen en voelen dat ook zo. Maar ik geniet er wel van als ik mijn handtekening op een nieuwe creatie zie staan. Dat maakt me trots. En ik vind het ook wel zo eerlijk.’ 


Soms kun je in kinderlijk gedrag vervallen. 

‘Ja, absoluut, haha. Mijn zus zei laatst dat ik vroeger vaak driftbuien had. Nu gooi ik nog steeds batjes stuk als ik er tijdens tafeltennis niks van bak. Maar m’n woede kan ik intussen beter kanaliseren. Vroeger was ik roekelozer.’ 


Terwijl je weer wel conflictvermijdend bent. 

‘Dat heb ik heel erg. Mijn vriendin Sanne zegt ook altijd: “Vertel nu maar wat je écht vindt.” Dat is nu eenmaal lastig voor me. Maar als het over mijn normen en waarden gaat, dan ben ik principieel. Als je daar overheen stapt, privé of zakelijk, dan is het klaar en komt het ook niet meer goed.’

"Ik wilde graag iets gedurfds doen, Grolsch op de craftbierkaart zetten".

Liever geen conflict, maar wel rechtdoorzee

‘Omdat ik best wel snel een idee heb hoe mensen in elkaar zitten, snap ik dat ik tegen de een iets anders moet zeggen dan tegen de ander. Maar ik ben super eerlijk. Mijn mening is hetzelfde, maar de verpakking verschilt soms.’ 
 

Je hebt een zogenaamd Godsoog in je handen. Mensen voelen zich op hun gemak bij je. ‘Ik schijn de taal van velen te kunnen spreken en kan eigenlijk wel met iedereen brainstormen, of ze bijvoorbeeld laten inzien hoe een bedrijf winst moet maken, kosten moet reduceren, of wat dan ook. Als ik maar achter mijn verhaal kan staan. Ik crash volledig als ik iets moet verkondigen waar ik zelf niet in geloof.’ 

Je bent lang verbonden geweest met je familie. 

‘Met iedereen ja, van opa’s en oma’s tot vader, moeder en zus. Mijn vader en ik zaten hier, waar wij elkaar nu spreken, letterlijk naast elkaar. En dan zagen we elkaar ook nog eens in het weekend. Hij is acht jaar geleden overleden.’ 

Kwaliteit en schoonheid zijn belangrijk voor je. 

‘Je kunt mij niet bozer krijgen dan door te zeggen: we brouwen een bier en we voegen er aan het eind nog wat hoparoma aan toe. Aan zo’n bier ontleen ik mijn naam niet. Ander voorbeeld: vorig jaar hebben we een bockbier op Marsala-wijnvaten gelegd – we hadden trouwens nog geen ervaring met barrel aged bieren. Maar de horeca was al ingelicht. Er werd op gerekend. Maar het bier bleek niet goed. Oorzaak was het gist in de wijnvaten. Dan is het wat mij betreft vrij simpel, ‘dit bier mag niet de markt op’, wat toen ook niet is gebeurd. Laatst moest ik voor een zaal met marketeers vertellen waar ik trots op ben. Toen heb ik ook dit voorbeeld aangehaald.’ 

Meer waar je trots op bent? 

‘Onder meer op onze Weizen-IPA, omdat ik daarmee hier in de proefbrouwerij in 2016 ben begonnen. Grolsch had in die tijd nog wel wat in te halen en ik wilde graag iets gedurfds 

doen, Grolsch op de craftbierkaart zetten. Er was wat discussie over de stijl waarmee we zouden beginnen. Ik wilde voor een Weizen-IPA gaan, min of meer geïnspireerd door het samenwerkingsbier van brouwerijen BrewDog en Weihenstephan. Ik zei: “Dat bier verkoopt zichzelf, als het maar goed is.” Wat ik gaaf vond, is dat vervolgens iedereen me hierin met heel veel enthousiasme heeft gesteund.’ 
 

Met je vader brouwde je jullie Weizen. 

‘Dat was bij de opstart van de proefbrouwerij. Nieuwe installaties, nieuw gereedschap; het was wennen. Mijn vuur sloeg nog alle kanten op. We hebben ‘m wel dertig keer moeten brouwen. Als je levende gist door je productieproces heen gooit, moet je goed weten wat je doet! Maar we hebben er in 2007 de World Beer Award mee gewonnen. Hoe gaaf is het, dat je dát met je vader kunt doen en beleven?’ Lees hier meer over de Weizen.

WAT ZEGT DE HAND

1. Krans duim

Onafhankelijkheid, sterke wilskracht, leidinggevende kwaliteiten 

2. Hoofd- en hartlijn

Lang verbonden lange binding met het ouderlijk huis 

3. Pauwenoog wijsvinger

Sterke uitstraling, bewust van doel in het leven 

4. Krans middelvinger

Rebelse geest, wil niet beperkt worden door anderen 

5. Lus van verantwoordelijkheid

Ook wel lus van gezond verstand; harde werker, zet zich in voor maatschappij en medemens 

6. Krans ringvinger

Groot enthousiasme, intense scheppingsdrang, houdt van mooie dingen, kwaliteit is belangrijk 

7. Lus van perfectionisme

Moeite met kritiek, verlangen naar erkenning 

8. Ulnalus pink

Sociaalvoelend, bemiddelend, vermijdt confrontaties 

9. Empathielijnen (3)

Dienstverlening vanuit het hart, maar kan grenzen stellen

10. Godsoog

Ook wel genezende driehoek; straalt rust en veiligheid uit, kan energie doorgeven